Адреса: м. Кременчук, вул. Лейтенанта Покладова, 3       E-mail: info@kr-osvita.gov.ua
 
 
Наші друзі

Освітяни приєдналися до міжнародного проєкту зі збереження нематеріальної культурної спадщини Кременчука

 Освітяни приєдналися до міжнародного проєкту зі збереження нематеріальної культурної спадщини Кременчука

Від імені департаменту освіти меморандум про співпрацю з міською владою та різноманітними культурно-просвітницькими організаціями підписав Валерій Лобода, заступник директора департаменту. Пілотним для впровадження проєкту зі збереження й популяризації елементу нематеріальної культурної спадщини «Легенди Кременчука» став Кременчуцький ліцей №10 «Лінгвіст».

 

Меморандум в урочистій атмосфері підписали сьогодні, 14 вересня, в Міській художній галереї. Від імені міської влади меморандум про співпрацю підписав Руслан Проценко, заступник міського голови Кременчука.

Ініціатором масштабного міжнародного проєкту стала директор комунального закладу, авторка книги про легенди Кременчука, доктор філософії Оксана Бойко. Вона ж презентувала друге видання власної книги. Основна ідея Оксани Бойко – виховувати молоде покоління кременчужан, учнів освітніх закладів міста на повазі до історичної та культурної спадщини Кременчука. Поширювати та примножувати знання не лише про мистецькі об’єкти, яких так мало збереглося в нашому місті після руйнувань Другої світової війни, а й про нематеріальну культуру. Зокрема, мисткиня розповіла, що завдяки копіткій праці змогла відшукати народну пісню «Пливе щука з Кременчука», яка надихала багатьох творчих людей міста на створення власних доробків. Також у книгу Оксани Бойко увійшло 20 легенд про Кременчук, унікальні історичні документи, дослідницькі проєкти.

В освітніх закладах міста вона пропонує творчо опрацьовувати нематеріальну культурну спадщину, даючи змогу дітям висловити через власну творчість своє бачення історичного минулого рідного міста. Частково приклади таких творчих ідей звучали на презентації книги. Зокрема, представники ліцею «Лінгвіст» на чолі з заступником директора з виховної роботи Ксенією Лаврик виконали пісню, написану на основі легенд, а дев’ятикласник Сергій Шевченко ознайомив присутніх із власним перекладом легенди «Дівчина-щука» на німецьку мову. Як відзначила директор ліцею Наталія Мамон, заклад серйозно й системно підходить до реалізації проєктів, у яких бере участь.

Прозвучало й дві композиції, навіяні легендами Кременчука, від уславленого кременчуцького джазового музиканта Сергія Горюновича.

На презентацію книги та підписання меморандуму про співпрацю завітали освітяни, діячі культури, представники бібліотек міста. Серед присутніх – Ігор Процько, начальник відділу професійно-технічних, загальноосвітніх, позашкільних та музейних закладів управління професійно-технічної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти; Олена Никифоренко, директор «Кременчуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників», співробітники центру, директори шкіл і керівники позашкільних закладів, педагоги, учні та батьки. Попереду рік творчості та співпраці, який має завершитися науково-педагогічною конференцією, на якій пілотна школа поділиться власним досвідом із іншими освітянами міста. Долучитися до збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини Кременчука може кожен.

 

 Освітяни приєдналися до міжнародного проєкту зі збереження нематеріальної культурної спадщини КременчукаОсвітяни приєдналися до міжнародного проєкту зі збереження нематеріальної культурної спадщини Кременчука


Категория: Новини
Календар новин
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Ваша думка
Авторизація


Статистика

 
 
  Офіційний сайт департаменту освіти м. Кременчука © 2011-2016
Розробка сайту - StroimWeb